Tobias Linderoth tar över Varbergs Bois nästa år

Nu vet vi vem som tränar Varbergs Bois från 2024. ”Jag fick en bra bild av Varberg. Det var det som lockade mig.”

Publicerad Senast uppdaterad

Fotboll. Tobias Linderoth, 44, tar över som tränare i Varbergs Bois.

Varbergs Bois tog första kontakten med Tobias Linderoth för några veckor sedan. Tanken var ett timslångt samtal med klubbdirektör Dan Skogman, sportchef Thomas Askebrand och ordförande Lars Karlsson.

– När vi diskuterade tog det tre timmar, säger Karlsson.

Vad var det för egenskaper ni sökte?

– Han har redan Boisandan i sig. Den behöver man inte lära honom. Så vi ”konnektade” direkt med det. Vi har en klar skriven linje i Varbergs Bois hur vi jobbar och ska jobba. Annars hade han inte kunnat bli tränare i Varbergs Bois. Tobias Linderoth passade in exakt. Den viljan han visade upp när han spelade. Vi kände alla att det känns bra.

Det fanns fler tränarnamn som diskuterades. Marcus Lantz var en.

– Vi pratade aldrig med Marcus Lantz. Det var andra som gjorde.

Tobias Linderoth har Mjällby AIF som moderklubb. Efter turer som i början styrdes av pappa Anders Linderoth som på sin tid var en etablerad ibland annat Olympique Marseille.

Tobias hann med 76 A-landskamper och närmare ett 50-tal på ungdomsnivå. Hans klubbar genom åren är som professionell spelare Elfsborg, Stabaek, Everton, FC Köpenhamn och Galatasaray.

Vi når Linderoth som är kvar i med tränaruppdrag i Supperettanklubben Skövde AIK och en familj i Borås.

Välkommen till Varberg!

– Tack, tack,

Vad har du för anknytning till stan?

– Alla har väl varit i Varberg på sommaren, höll jag på att säga. Vi har ju varit där mycket med Elfsborg på träningsläger på sommaren. Vi kom på att jag spelat en träningsmatch med Elfsborg mot Barcelona en gång i tiden. Jag bor ju i Borås och du vet ju hur mycket boråsare det är i Varberg på sommaren. Många känner dig som spelare. Som en enveten typ som aldrig ger sig och att det brinner i ögonen.

– Det stämmer nog bra, tror jag, skrattar Tobias.

För de som följt Varbergs Bois kanske också det är kännetecknet för föreningen bland de som uppskattats och blivit profiler. Envetenheten att aldrig ge sig.
– Det är väl den känslan jag haft också. Jag tror att det passar mig rätt bra också. Jag är ju uppvuxen i Mjällby AIF i 13 år. Jag vet mindre klubbar från mindre ställen jobbar. Jag fick med mig mycket av det i luften i Hällevik, att fajtas och krigas för saker. Att vara orädd och oimponerad av folk när man spelar fotboll. Det har hängt i både som spelare och tränare. Att man tror på saker oavsett vilka man möter. Det finns alltid en möjlighet.

Det är inte alltid lätt att föra över det från spelare till tränare – så att spelarna fattar.

– Jag har samma attityd som jag hade som spelare, att visa engagemang och vilja. Passionen för fotbollen visar sig på många olika sätt. Jag kommer alltid att brinna för det här. Den dagen jag inte gör det kommer jag inte att hålla på med det här.

Linderoth är kvar i Skövde AIK. Arbetet med att klara skaraborgarnas kontrakt i Superettan är prio ett för stunden.

– Fokus kommer att ligga här säsongen ut.

Vad har du sett av Varbergs Bois under året?

– Jag har följt dom under åren och deras fantastiska resa de har gjort till högsta nivå. Det är imponerande.

Oliver Stanisic är klar för Horsens i danska andraligan där Joakim Persson är. En utköpsklausul gör att han lämnar direkt.

Det kommer att bli en nystart eftersom många spelare försvinner.

– Så långt har jag inte tänkt just nu. Jag ser möjligheterna i Varberg. Vi har liknande värderingar i saker och ting. Som tränare vet man att saker förändras i fotbollen. Vi får se hur truppen ser ut när vi startar upp. Under alla transferfönster händer väldigt mycket.

Hur viktigt är det att Varbergs Bois spelar i Allsvenskan?

– Klart att det varit fantastiskt roligt för Varberg och min del. Jag ser jobbet i sig som en utmaning oavsett om laget spelar i Allsvenskan eller Superettan.

Powered by Labrador CMS