VT avslöjar: Här läcker det från tunnelbygget

Cement har läckt upp från Varbergstunneln, fångat en cykel och stelnat på gräsmattan utanför ett flerbostadshus.

Publicerad Senast uppdaterad

En Varbergsbo promenerade förbi ett hus i korsningen Falkenbergsgatan/Danska vägen strax efter lunchtid i lördags och fick syn på konstiga fläckar på gräsmattan. Det var fuktig cement och han gjorde kopplingen att den måste ha läckt ut från tunnelbygget.

När Varbergs Tidning lite senare kontaktade Johan Hjertström, Trafikverkets projektchef för Varbergstunneln, var det första gången de hörde om något läckage.

– Vi åkte ut direkt och tittade. Vi har ett ytläckage från injekteringscement, alltså cement som vi använder för att täta tunneln. Det har inte kommit något inne i byggnaden utan det är utanför. Vi har kontaktat fastighetsägaren och kommer att åtgärda det. Det är inga problem att återställa, säger Johan Hjertström.

Cementen beskriver han som ungefär samma sort som används för att gjuta en husgrund.

Hur läckaget uppstått kan han inte säga.

– Om cementen kommit ut via en spricka i berget eller något annat vet vi inte, säger han och berättar att den pumpas in med högt tryck och letar sig ut om det finns en öppning.

Även om sådana här problem inte är jättevanliga är det inte ett helt ovanligt fenomen heller.

– Det är inte bra, men det är ofrånkomligt att det händer ibland. Det har nog hänt vid något tillfälle tidigare i tunnelbygget, säger Johan Hjertström.Powered by Labrador CMS