Den lilla stenstugan i Åskloster har enligt Kulturmiljö Hallands undersökning anor tillbaka till 1500-talet. En tillbyggnad skedde på 1800-talet.
Den lilla stenstugan i Åskloster har enligt Kulturmiljö Hallands undersökning anor tillbaka till 1500-talet. En tillbyggnad skedde på 1800-talet.

Unik 1500-talsstuga går ut till försäljning

Tros ursprungligen ha varit fårvaktarbostad.

Publicerad

Ett mycket säreget fastighetsobjekt läggs i dagarna ut till försäljning. Det gäller Stenstugan i Åskloster (även kallad ”Kocka-Olausas” eller Lilla Brotorp) – en stuga som ursprungligen byggdes på 1500-talet och som är till stora delar mycket välbevarad.

Mäklare är Claes-Håkan Svensson på Varbergs och Falkenbergs Fastighetsbyrå.

– Jag är pensionerad men hoppar fortfarande in och arbetar ibland. Det här är ett mycket säreget objekt. Jag skulle nog nästan säga att det är det enda i sitt slag i Halland, det kanske finns något mer, säger han till Varbergs Tidning.

Det lilla stenhuset uppfördes ursprungligen på 1500-talet som fårvaktarbostad under Ås kloster och fick så småningom en tillbyggnad i mitten av 1800-talet. Bakgrunden beskrivs utförligt i den kulturhistoriska rapport som genomfördes av Kulturmiljö Halland i samband ett renoveringsarbete 2012.

”Huset låg länge på ofri grund; först under Ås kloster, senare under kronan och därefter ägt av traktens bönder. Huset var bebott fram till 1950-talet av en dagsverksarbetare. Därefter stod huset tomt i drygt tio år då den nuvarande ägaren köpte huset och marken styckades av. Ägaren har vårdat stenstugan i det närmaste som en museal byggnad, med några mindre förändringar, bland annat inredning av vinden samt upptagning av en fönsterglugg mot sydväst”, heter det i rapporten.

I rapporten beskrivs husets historia som lång och intressant: ”Den representerar en ovanlig typ av byggnad i Halland, ett torp eller jordbruksarbetarbostad i sten. Byggnaden är i sin helhet tämligen välbevarad även om vissa förändringar gjorts genom åren. Även de närmaste omgivningarna är intressanta med rester av en äldre trädgård omgiven av stengärdesgård samt ett kallmurat fårhus”, skriver Kulturmiljö Halland.

För mäklaren Claes-Håkan Svensson är det ett mycket speciellt objekt efter en lång karriär inom branschen.

– Jag har sålt många konstiga objekt, men detta är verkligen udda, förklarar han.

De nuvarande ägarna är i första hand ute efter att hitta någon med intresse för byggnadsvård som vill bevara stugan för framtiden.

– De vill se om de kan hitta någon som är intresserad av att fortsätta vårda det på samma sätt, annars behåller de det. Om stugan legat i skogen, uppe i Kungsäter eller så, tror jag att den hade varit lätt att sälja. Men nu ligger den nära motorvägen, som inte var byggd när de nuvarande ägarnas föräldrar köpte stugan, berättar han.

Powered by Labrador CMS