Alternativ för Sveriges förstanamn i Varberg, Andreas Feymark, uppges ha koppling till högerextrem förening. Han är dock inte med på denna bild, utan den är från ett torgmöte i en annan stad.
Alternativ för Sveriges förstanamn i Varberg, Andreas Feymark, uppges ha koppling till högerextrem förening. Han är dock inte med på denna bild, utan den är från ett torgmöte i en annan stad.

Expo kopplar Varbergspolitiker till högerextrem förening

AFS förstanamn i kommunen har koppling till högerextremism. "Ser inga problem med det".

Publicerad

Det är tidningen Expo som har granskat intresseföreningen Det fria Sverige, och de personer som har haft samröre med föreningen under den senaste mandatperioden och samtidigt haft en politisk position inom partiet AFS.

Det fria Sverige är ingen politisk organisation, utan arbetar för att skapa opinion genom poddar och texter. Organisationen har funnits sedan 2017 då den startades av personer som under flera år innan dess varit engagerade i nazistorganisationer som Nordiska motståndsrörelsen och Svenskarnas parti, skriver Expo:

"DFS beskriver sig som en ”intresseförening för svenskarna, den svenska kulturen och den svenska särarten”. Föreningen har som mål att skapa en social och kulturell gemenskap kring rasideologiska idéer".

Alternativ för Sverige är ett politiskt parti som, brukar grupperas som högerextrema. Deras huvudfrågor handlar, enligt hemsidan, om invandringspolitik samt brott och straff. Partiet ställer upp i alla tre val inför kommande mandatperiod.

I Expos kartläggning visar det sig att förstanamnet till kommunfullmäktige i Varberg, Andreas Feymark, har kopplingar till organisationen DFS. Något han själv inte ser som ett problem:

– Det är ingen konkurrerande verksamhet men det blir svårt rent tidsmässigt att engagera sig i flera föreningar. Men jag ser inga problem med att vara med i båda. Båda organisationerna (AFS och Det fria Sverige reds. anm) värnar svenskarnas intresse. Det fria Sverige bedriver ingen politik, men de skulle säkert kunna gå stick i stäv med vad vi tycker i vissa frågor, säger Feymark.

Han menar att hans koppling är minimal. Enligt Expos granskning har han dock funnit med i DFS chat-forum under den senaste mandatperioden.

Jag har inte varit engagerad i Det fria Sverige och jag försöker inte dölja att jag stöttar dem. Men jag har inte varit aktiv. Hade jag varit det så hade jag inte smusslat eller tagit avstånd från det, säger Andreas Feymark.

Men du ser inga problem med att vara medlem i AFS och samtidigt stötta eller vare engagerad i DFS?

– Jag ser inga problem med det. Jag stöttar Det fria Sverige, det sa jag till Expo tidigare och det gör jag fortfarande, säger Andreas Feymark.

Feymark var tidigare ledande i Sverigedemokraterna i Varberg men lämnade partiet 2018.

Powered by Labrador CMS