
Förslaget: 100 miljoner extra till underhåll av fästningar och slott
Statens fastighetsverk kan få 100 miljoner kronor extra nästa år. Ett förslag som skulle kunna rädda Varbergs fästnings murar.
Varbergs fästnings murar riskerar att rasa, puts faller av och fukt tränger in. Men nu skymtar ett ljus. I ett förslag till budget för 2024 har regeringen petat in 100 miljoner extra för underhåll av bidragsfastigheter. En sådan är fästningen.
Enligt förslaget skulle Statens fastighetsverks pengapåse för underhåll av bidragsfastigheter växa med 100 miljoner nästa år. Tanken är att pengarna ska göra det möjligt att jobba med skademinimering och förebyggande underhåll, inte bara fokusera på akuta åtgärder.
Statens fastighetsverks generaldirektör Ingrid Eiken strålar i ett pressmeddelande.
– Vi är glada över att regeringen verkar tagit intryck av vårt budgetunderlag och nu förstärker anslaget. Det är välkommet för att vi på bästa sätt ska kunna ta hand om framför allt våra statliga byggnadsminnen. Det höjda anslaget kommer bland annat kunna användas till att genomföra insatser på Skoklosters slott, renovera ruiner i Visby eller rädda murverk på Varbergs fästning, säger hon.
Bidragsfastigheter är kulturhistoriskt värdefulla fastigheter som inte kan bära sina egna kostnader. Det handlar om cirka 160 bidragsfastigheter och närmare 1 300 byggnader runt om i landet. Dit hör bland annat de kungliga slotten, ruiner, gravfält, kloster, bruksmiljöer och Varbergs fästning.
Om pengarna delas ut och Statens fastighetsverk väljer att prioritera Varbergs fästning finns det mycket som skulle behöva göras. Trots regelbundna rapporter om underhållsbehov riskerar bland annat fästningens murar att falla eftersom fogarna inte längre håller ihop. Det har också trängt in fukt i delar av fästningen, puts faller ner och bitar av taket har blåst av i omgångar.
Statens fastighetsverk känner till problemen men har inte haft tillräckligt mycket pengar för att kunna sköta underhållet så bra som det skulle behövas.
Förslaget på den ökade mängden slantar bygger på en överenskommelse mellan M, L, KD och SD. Den slutgiltiga budgeten klubbas i december.