Bilderna visar arbetet med att täta bergsprickor med cement efter sprängning – efterinjektering
Bilderna visar arbetet med att täta bergsprickor med cement efter sprängning – efterinjektering

Just nu: Tunnelbygget i stora problem

Läckorna i tunneln förvärras: risk för förseningar och högre kostnader

Publicerad Senast uppdaterad

Varberg. – Vi önskar nu justera upp det tillstånd som mark- och miljödomstolen gav oss i tidigare miljödom. Vi måste få utökat tillstånd att leda bort en större mängd vatten annars ser vi att konsekvenserna blir väldigt stora för projektet i form av förlängd byggtid och högre kostnader, säger Trafikverkets projektchef Johan Hjertström i ett pressmeddelande som skickats ut under torsdagsmorgonen.

Inläckaget i tunnelbygget är större än vad man räknat med, visar nya mätningar och Trafikverket har därför vänt sig till mark- och miljödomstolen med en ansökan om ett utökat tillstånd att leda bort mer vatten.

– En anledning till att det läcker in vatten är de horisontella sprickzonerna i berget som breder ut sig i samband med att vi spränger. Sprickzonerna är fler och större än vad vi bedömde innan byggstart, säger Johan Hjertström.

”Effektförlust i energikällor av olika slag, så som energibrunnar, kan påverkas när vi vill leda bort mer grundvatten”, skriver Trafikverket i pressmeddelandet.

– Det är runt 500 brunnar som berörs av grundvattenbortledning. Det är generellt en större risk ju närmare en brunn ligger tunnlarna. Dock kan det variera stort inom området beroende på de geologiska förhållandena, poängterar Johan Hjertström.

Trafikverkets och dess entreprenörer har under längre tid kämpat med inläckande vatten och har ett mycket pressat tidsschema, Varbergs Tidning rapporterade om under förra året. Trafikverket jobbar mot inläckaget genom att täta sprickor med cement före och efter sprängning genom så kallad för- och efterinjektering.

Powered by Labrador CMS