Lillemor Åkerman.
Lillemor Åkerman.

Varbergare får pris av Svenska akademien

”Jag är glad, stolt och överraskad”.

Publicerad Senast uppdaterad

Varbergsbibliotekarien Lillemor Åkerman tilldelas i år Svenska Akademiens folkbibliotekariepris. Åkerman jobbar på Stadsbiblioteket i Varberg och får priset för ”hennes idoga lyftande av kvalitetslitteratur på bred front”.

När Varbergs Tidning ringer upp Åkerman på onsdagsförmiddagen så har hon redan blivit uppvaktad av flera andra medier.

– Det har ringt litegrann, det har det gjort, säger hon.

Åkerman fick reda på att hon skulle få priset för en dryg vecka sedan, men utmärkelsen offentliggjordes först igår.

– Jag är glad, stolt och överraskad. Detta är ett arbete som vi gör tillsammans på biblioteket, säger Åkerman, som är noga med att framhålla sina kollegor och besökarnas roll.

Det som föranleder priset till Åkerman är det arbete som bedrivits i fem års tid för att lyfta fram smalare kvalitetslitteratur på biblioteket, bland annat genom projektet ”Garanterat bra böcker i Varberg” som fått stöd av Kulturrådet. Biblioteket lyfter fram kvalitetslitteratur bland annat genom bokcirklar, författarbesök och den egna Kritikerredaktionen som recenserar litteratur.

– Utvecklingen under senare år har i hög grad gått mot lättare underhållningslitteratur. Den litteraturen behövs också, men det är viktigt att lyfta fram även den smalare kvalitetslitteraturen, säger Åkerman.

Om du får tipsa om en enda författare just nu, vem blir det då?

– En av mina favoritförfattare, Cilla Naumann, har just kommit ut med en ny roman som heter ”Skäret”, den ser jag mycket fram emot att läsa, säger Åkerman.

Svenska Akademiens bibliotekariepris inrättades 2005. Priset skall tilldelas ”bibliotekarier vid svenska folk- och skolbibliotek som gjort värdefulla insatser för att främja intresset för klassisk och samtida skönlitteratur”. Priset är på 50 000 kronor till pristagaren och 30 000 kronor till pristagarens arbetsplats. Utdelningen av priset kommer att ske vid höstens bokmässa i Göteborg.

Powered by Labrador CMS