Förhandlingarna om hyrorna i Varberg har brutit samman

Varbergs Bostad och Hyresgästföreningen lyckas inte komma överens om årets hyror. Frågan kommer nu istället att avgöras av Hyresmarknadskommittén.

Publicerad Senast uppdaterad

Förhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och Varbergs Bostad har brutit samman. Parterna befinner sig alltför långt ifrån varandra för att komma överens, och frågan om hyrorna blir nu istället en fråga för Hyresmarknadskommittén.

– Vi är besvikna på att Varbergs Bostad tycker att hyresgästerna ska ta hela smällen i det tuffas ekonomiska läge som är just nu. Det kan vi inte acceptera. Bolaget har en mycket god ekonomi samtidigt som vi vet att många hushåll redan idag har svårt att få sin budget att gå ihop. De har inte råd med stora hyresökningar, säger Lennart Johansson, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen, i ett pressmeddelande på tisdagsmorgonen.

Ulf Hofstedt, vd på Varbergs Bostad, menar i sin tur att Hyresgästföreningen har en orealistisk bild av bolagets förutsättningar.

– Vi står alldeles för långt ifrån varandra och det är bättre att en tredje part får titta objektivt på det här. Hyresgästföreningen visar ingen förståelse för bolagets ekonomiska situation och de utmaningar vi har, säger Hofstedt i en kommentar till Varbergs Bostad.

Hofstedt menar att de låga hyresnivåerna i Varberg gör att ekonomin i Varbergs Bostad urholkas över tid, vilket gör att det blir allt svårare att ha råd med exempelvis underhåll av fastigheterna.

– Jag förstår att Hyresgästföreningen tycker att det är bra att vi har låga hyror i Varberg, men om vi hela tiden gör små procentuella höjningar tappar vi ekonomiskt, säger han.

Varbergs Bostads bud är att hyrorna ska höjas med 6,6 procent.

Har du förståelse för att det kan vara mycket pengar för vissa hyresgäster?

– Ja, det har jag absolut. Men vi får se var detta landar och vad Hyresmarknadskommittén kommer fram till, säger Hofstedt.

Hyresgästföreningen menar å sin sida att Varbergs Bostad kör över hyresgästerna.

– Därför är det djupt olyckligt att Varbergs Bostad nu väljer att blunda för sitt särskilda ansvar som allmännytta och istället går till Hyresmarknadskommittén för att försöka få igenom sina orimligt höga hyreskrav, säger förhandlingsledaren Lennart Johansson i pressmeddelandet.

Hyresmarknadskommittén (HMK) är ett partssammansatt organ bestående av representanter för de allmännyttiga bolagen, genom sin organisation Sveriges Allmännytta (SA), och representanter från Hyresgästföreningens Riksförbund.

Powered by Labrador CMS