Varbergs Tingsrätt.
Varbergs Tingsrätt.

Anställd hade efterfest på tingsrätten – släppte in okända män

Händelsen har anmälts – kan leda till löneavdrag.

Varberg. Varbergs tingsrätt har gjort en anmälan till Domstolsverkets personalansvarsnämnd. Det handlar om händelse som inträffade en sen natt i slutet av förra året. En anställd på tingsrätten tog med sig två främmande män in genom personalingången och vidare genom både det yttre och inre skalskyddet.

Tingsrättens övervakningsfilmer visar att de kom klockan 02.15 och att männen sedan släpptes ut cirka 03.45. Den anställda personen gick sedan in i en förhandlingssal och somnade där. Personen har själv berättat att hen saknade möjlighet att ta sig hem och att det var därför som hen stannade kvar på arbetsplatsen.

När arbetsdagen började några timmar senare och personal kom till tingsrätten låg personen kvar och sov. Polis tillkallades och personen beskrevs som ”berusad och nonchalant”.

Det gjordes en polisanmälan men enligt Hallands Nyheter, som var först med att rapportera om händelsen, blev utredningen nedlagd.

Personalärendet ska dock utredas. Mats Sjösten, som är lagman på Varbergs tingsrätt, har skrivit anmälan och uttrycker där att han ser mycket allvarligt på händelsen samt att han anser att det är nödvändigt att det blir ”en tydlig konsekvens i form av disciplinpåföljd”.

Linnea Littorin, som är arbetsrättsjurist på Domstolsverket, säger till HN att det kan sluta med varning, löneavdrag eller ingenting alls.

Powered by Labrador CMS