Varbergsfotograf fångade norrskenet

Ett ovanligt starkt norrsken syntes över Varberg i natt.

Publicerad

Varberg. Den för varbergarna välbekante rymdfotografen Henrik Drake var givetvis ute med sin kamera under söndagskvällen för att fånga det ovanligt starka norrsken som syntes ovanför Varberg.

– Jag följer en del Facebooksidor och appar som följer solens magnetfält och liknande för att veta när det är störst chans att få se norrsken. Jag var ute vid 22-tiden. Det var molnigt, men annars är det nog det starkaste norrsken jag sett över Varberg hittills, säger Drake till Varbergs Tidning på måndagsmorgonen.

Henrik Drake är till vardags forskare inom geokemi och geobiologi på Linnéuniversitetet, men är för varbergarna mer känd som rymdfotograf. Drakes specialitet är att fotografera stjärnhimlen.

Henrik Drake.
Henrik Drake.

– Nu i april drar säsongen i gång för när Vintergatan är som mest synlig över Sverige, så då hoppas jag kunna komma ut och ta några bra bilder, säger han.

Drake tror inte att norrsken har blivit vanligare över Sverige, men däremot att de har blivit mer synliga genom internet, sociala medier och bättre mobilkameror.

– Det gröna skenet syns inte lika starkt med blotta ögat. Däremot blir bilderna väldigt häftiga och de sprids numera till fler genom internet och sociala medier, resonerar Drake.

Drakes bästa tips för den som vill se norrsken är att leta rätt på de Facebooksidor som bevakar fenomenet, för att hålla koll på när det är störst chans. Och sedan att utrusta sig med en bra kamera.

– Det är en fördel med en bra kamera så att du kan ta bilder med lång exponeringstid. Men dagens mobilkameror fungerar också bra, om man tar bild med nattläge.

Risken är att den som ser norrskenet med blotta ögat blir besviken, eftersom det kanske inte ser ut riktigt så som det gör på bild.

– Men då kan man titta på norrskenet genom kameran först. Då ställer blicken liksom om sig litegrann. Och då blir det lättare att se med blotta ögat sedan också, säger Drake.

Powered by Labrador CMS