Vattenfall aviserar satsning på vätgas vid Ringhals

”Efterfrågas i stora volymer av kunder på västkusten”.

Publicerad Senast uppdaterad

Vattenfall kommer att påbörja ett projekt för att tillverka vätgas i anslutning till Ringhals kärnkraftverk. Det skriver företaget i ett pressmeddelande på fredagsmorgonen. Vätgassatsningen är en följd av att Vattenfall fått klartecken av regeringen för att bygga vindkraftsparken Kattegatt Syd i havet utanför Falkenberg, och att fler kärnkraftsreaktorer planeras att byggas på Ringhals.

Vattenfall lyfter också fram beskedet om att Svenska Kraftnät har gett grönt ljus för utvidgningen av elproduktion i området kring Väröhalvön.

”Det nya beskedet från Svenska kraftnät ger förutsättningar för Vattenfall att maximera utvecklingen av både kärnkraft och vindkraft genom den flexibilitet som vätgasen kan erbjuda. Vätgas efterfrågas i stora volymer av kunder på västkusten, till exempel Preem och St1 som Vattenfall sedan tidigare samarbetar med för att undersöka möjligheten att starta produktion av fossilfria elektrobränslen för användning inom flyg- och vägtransporter”, heter det i pressmeddelandet.

– Vi ser enorma möjligheter att minska utsläppen på svenska västkusten genom direkt och indirekt elektrifiering med fossilfri vätgas, särskilt för raffinaderi- och petrokemiindustrin. Det finns goda förutsättningar för att bygga elektrolysörer vid Ringhals och skapa en mycket flexibel produktionsanläggning för både fossilfri el och vätgas, säger Andreas Regnell, strategichef vid Vattenfall, i pressmeddelandet.

Powered by Labrador CMS